Reklama
10 pomysłów na szybki obiad

Dania w 30 minut

Chcesz przygotować coś smacznego, pomysłowego, co jednocześnie nie zajmie zbyt dużo czasu? Mamy dla ciebie 10 przepisów na dania, które zrobisz w 30 minut!

Filet z kurczaka z pomidorami i oliwkami



Składniki:

4 cebule

2 ząbki czosnku

600 g pomidorów

700 g filetu z kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

60 g migdałów bez skórki

3 listki laurowe

150 ml wytrawnego białego wina

Sól

Pieprz

Pół pęczka pietruszki

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.  Pomidory pokroić w kostkę, mięso w plastry o grubości 1 cm.

Na rozgrzanym oleju smażyć mięso 3-5 minut, dodać migdały i listki laurowe, podsmażyć, zredukować ogień. Dodać cebulę i czosnek. Dodać pomidory, wlać wino i 150 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 6-8 minut. Dodać oliwki i drobno posiekaną pietruszkę. Można podawać z bagietką. 

Reklama

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 1930 kJ/461 kcal


Kotlety z warzywami i ryżem

Składniki:

Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (480 g)

4 wieprzowe steki minutowe (po ok. 150 g)

2 jajka

Sól

Pieprz

125-150 g płatków kukurydzianych

1,5 łyżki suszonej pietruszki

3 łyżki mąki

3 łyżki oleju

2 opakowania (po ok. 250 g) ryżu długoziarnistego ekspresowego

Warzywa rozmrozić i umieścić w rondelku, dodać 1-2 łyżki wody. Gotować 6-8 minut, kilka razy zamieszać.

Łyżkę suszonej pietruszki zmieszać z płatkami kukurydzianymi. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Kotlety panierować w mące, jajku i płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając, ok. 5 minut. Ryż przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kotlety podawać z warzywami i ryżem. Posypać suszoną pietruszką.

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 2730 kJ/650 kcal.


Kokosowe risotto z filetem z kurczaka i ananasem

Składniki:

1 cebula

25 g masła

250 g ryżu na risotto

400 ml mleka kokosowego

250 ml bulionu warzywnego

Sól

Świeżo mielony pieprz

4 filety z kurczaka (po ok 150 g)

2-3 łyżki oleju

Puszka ananasa w plastrach

Pęczek szczypiorku

Opcjonalnie: chipsy kokosowe do dekoracji

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać ryż, przesmażyć. Wlać mleczko kokosowe i bulion, zagotować i gotować 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie mięso usmażyć na oleju, 2 minuty przed końcem smażenia dodać plastry ananasa. Mięso doprawić solą i pieprzem. Pokrojony szczypiorek wmieszać do risotto. Mięso zdjąć z patelni, pokroić, podawać  z risottem i ananasem. Dekorować szczypiorkiem i chipsami kokosowymi.

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 3060 kJ/730 kcal

Kapusta z patelni z kotletem schabowym



Składniki:

1 cebula

750 s schabu

2 łyżki oleju

Sól, pieprz

850 g kiszonej kapusty

3-4 łyżki ajwaru

Szczypta cukru

500 g kopytek (gotowych)

Pół pęczka natki pietruszki

150 g śmietany

Cebule pokroić w kostkę, mięso w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaży cebulę, dodać kapustę kiszoną. Dodać ajwar, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystko smażyć 15 minut. Ponownie dodać mięso

Kopytka ugotować w osolonej wodzie.

Kapustę podawać z kopytkami, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal

 


Kotlet z winem

4 cienkie plastry schabu

3 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonego majeranku

Sól, pieprz

3-4 cebule

300 g makaronu wstążki

łyżka koncentratu pomidorowego

200 ml wytrawnego czerwonego wina

400 ml bulionu

Pół pęczka natki pietruszki

40 g masła

Cukier

Olej zmieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować mięso. Cebulę pokroić w krążki.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć kotlety z obu stron. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę przez 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion i  wino. Gotować 5 minut.

Makaron odcedzić, przelać zimną wodą umieścić  z powrotem w garnku, dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić pieprzem.

Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mięso umieścić w sosie i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu. Mięso podawać z makaronem i sosem.

  Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera  2680 kJ/640 kcal.

 


Patelnia kuskusu z daktylami, serem owczym, szpinakiem i marchewką

Składniki:

Pół paczki (225 g) zamrożonego szpinaku

3 łyżki oleju

Sól

250 g kuskusu

25 g masła

300 g marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

200 g sera owczego

Natka pietruszki

150 g świeżych daktyli

Pieprz

100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku i zagotować na średnim ogniu. Gotować 8 minut, osączyć na sicie.

Zagotować 250 ml wody z łyżką oleju i łyżeczką soli. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, do napęcznienia.  Dodać masło w płatkach i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu, rozdrobnić widelcem. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Pokrojone  w kostkę cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać marchewkę i dusić 5-6 minut pod przykryciem.

Do marchewki dodać kuskus, szpinak, daktyle, natkę i pokruszony ser owczy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera  2140 kJ/510 kcal.


  Kociołek "Toskania"

Składniki:

1 cebula

1 łyżka oleju

500 g mieszanego mięsa mielonego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

150 ml bulionu

Puszka krojonych pomidorów z bazylią

Opakowanie mrożonych warzyw (włoska mieszanka)

Opakowanie ryżu długoziarnistego ekspresowego (250 g

Mięso mielone i smażyć 4 minuty na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę,  następnie koncentrat pomidorowy. Wlać bulion i pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać warzywa i ryż i gotować jeszcze 8-10 minut.

Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera  2260 kJ/540 kcal.


 Mielone z warzywami i dipem ziołowym

Składniki:

3 cebule

400 g cukinii

4 duże pomidory

1 papryka

400 g mielonego mięsa wołowego

1 jajko

250 g chudego twarożku

2 łyżeczki oleju

100 ml bulionu

Sól, pieprz

Suszony tymianek

Tymianek

Natka pietruszki

Po pół pęczka koperku i szczypiorku

Część cebuli pokroić w kostkę, część w paski. Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Mięso, jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę i 2 łyżki twarożku wymieszać i uformować 4 burgery. Burgery usmażyć na oleju.
Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i cukinię pokrojoną w plastry (przez 3 minuty). Dodać pokrojone pomidory. Wlać bulion i gotować 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zioła pokroić, wymieszać z pozostałym serkiem, doprawić solą i pieprzem. Mielone, warzywa i dip nakładać na talerze, dekorować tymiankiem.

 Czas przygotowania 35 minut

Jedna porcja zawiera  1090 kJ/260 kcal.

 


 Kurczak z pomidorami z patelni

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

125 g salami

600 g filetu z kurczaka

2 łyżki oleju

Sól, pieprz

250 g makaronu Kritharaki

200 g śmietany

Puszka pomidorów

Szczypta soli

Puszka karczochów

200 g pomidorków koktajlowych

Bazylia

Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, dodać pokrojone w plastry salami i pokrojone w kostkę: cebulę i czosnek.

Dodać makaron, przesmażyć. Wlać 200 ml wody, śmietanę i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 15 minut, ewentualnie dodać trochę wody. Pod koniec dodać poprzekrawane pomidorki koktajlowe, karczochy i świeżą bazylię. Gotować jeszcze 5 minut.


 Czas przygotowania 35 minut

Jedna porcja zawiera 3360 kJ/ 800 kcal.

Ciasto podstawowe na naleśniki




Składniki:

5 jaj

Sól

225 g mąki

200 ml mleka

2-3 łyżki wody mineralnej

8 łyżeczek masła

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli za pomocą robota kuchennego. Najpierw dodawać mąkę , a następnie mleko. Odstawić na 15 minut, dodać 2-3 lyżki wody mineralnej. Smażyć porcjami na rozgrzanym maśle.

 Można podawać na słodko np. z dżemem, nutellą lub na słono np. z wędzonym łososiem lub kawiorem.

 Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 1720 kJ/ 410 kcal.




Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: szybki obiad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy