Dania w 30 minut
Chcesz przygotować coś smacznego, pomysłowego, co jednocześnie nie zajmie zbyt dużo czasu? Mamy dla ciebie 10 przepisów na dania, które zrobisz w 30 minut!
Składniki:
4 cebule
2 ząbki czosnku
600 g pomidorów
700 g filetu z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
60 g migdałów bez skórki
3 listki laurowe
150 ml wytrawnego białego wina
Sól
Pieprz
Pół pęczka pietruszki
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory pokroić w kostkę, mięso w plastry o grubości 1 cm.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso 3-5 minut, dodać migdały i listki laurowe, podsmażyć, zredukować ogień. Dodać cebulę i czosnek. Dodać pomidory, wlać wino i 150 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 6-8 minut. Dodać oliwki i drobno posiekaną pietruszkę. Można podawać z bagietką.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1930 kJ/461 kcal
Składniki:
Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem (480 g)
4 wieprzowe steki minutowe (po ok. 150 g)
2 jajka
Sól
Pieprz
125-150 g płatków kukurydzianych
1,5 łyżki suszonej pietruszki
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 opakowania (po ok. 250 g) ryżu długoziarnistego ekspresowego
Warzywa rozmrozić i umieścić w rondelku, dodać 1-2 łyżki wody. Gotować 6-8 minut, kilka razy zamieszać.
Łyżkę suszonej pietruszki zmieszać z płatkami kukurydzianymi. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Kotlety panierować w mące, jajku i płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając, ok. 5 minut. Ryż przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kotlety podawać z warzywami i ryżem. Posypać suszoną pietruszką.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2730 kJ/650 kcal.
Składniki:
1 cebula
25 g masła
250 g ryżu na risotto
400 ml mleka kokosowego
250 ml bulionu warzywnego
Sól
Świeżo mielony pieprz
4 filety z kurczaka (po ok 150 g)
2-3 łyżki oleju
Puszka ananasa w plastrach
Pęczek szczypiorku
Opcjonalnie: chipsy kokosowe do dekoracji
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać ryż, przesmażyć. Wlać mleczko kokosowe i bulion, zagotować i gotować 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie mięso usmażyć na oleju, 2 minuty przed końcem smażenia dodać plastry ananasa. Mięso doprawić solą i pieprzem. Pokrojony szczypiorek wmieszać do risotto. Mięso zdjąć z patelni, pokroić, podawać z risottem i ananasem. Dekorować szczypiorkiem i chipsami kokosowymi.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 3060 kJ/730 kcal
Składniki:
1 cebula
750 s schabu
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
850 g kiszonej kapusty
3-4 łyżki ajwaru
Szczypta cukru
500 g kopytek (gotowych)
Pół pęczka natki pietruszki
150 g śmietany
Cebule pokroić w kostkę, mięso w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaży cebulę, dodać kapustę kiszoną. Dodać ajwar, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystko smażyć 15 minut. Ponownie dodać mięso
Kopytka ugotować w osolonej wodzie.
Kapustę podawać z kopytkami, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal
4 cienkie plastry schabu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz
3-4 cebule
300 g makaronu wstążki
łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
400 ml bulionu
Pół pęczka natki pietruszki
40 g masła
Cukier
Olej zmieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować mięso. Cebulę pokroić w krążki.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć kotlety z obu stron. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę przez 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion i wino. Gotować 5 minut.
Makaron odcedzić, przelać zimną wodą umieścić z powrotem w garnku, dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić pieprzem.
Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mięso umieścić w sosie i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu. Mięso podawać z makaronem i sosem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2680 kJ/640 kcal.
Składniki:
Pół paczki (225 g) zamrożonego szpinaku
3 łyżki oleju
Sól
250 g kuskusu
25 g masła
300 g marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g sera owczego
Natka pietruszki
150 g świeżych daktyli
Pieprz
100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku i zagotować na średnim ogniu. Gotować 8 minut, osączyć na sicie.
Zagotować 250 ml wody z łyżką oleju i łyżeczką soli. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, do napęcznienia. Dodać masło w płatkach i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu, rozdrobnić widelcem. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Pokrojone w kostkę cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać marchewkę i dusić 5-6 minut pod przykryciem.
Do marchewki dodać kuskus, szpinak, daktyle, natkę i pokruszony ser owczy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2140 kJ/510 kcal.
Składniki:
1 cebula
1 łyżka oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu
Puszka krojonych pomidorów z bazylią
Opakowanie mrożonych warzyw (włoska mieszanka)
Opakowanie ryżu długoziarnistego ekspresowego (250 g
Mięso mielone i smażyć 4 minuty na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie koncentrat pomidorowy. Wlać bulion i pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać warzywa i ryż i gotować jeszcze 8-10 minut.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 2260 kJ/540 kcal.
Składniki:
3 cebule
400 g cukinii
4 duże pomidory
1 papryka
400 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
250 g chudego twarożku
2 łyżeczki oleju
100 ml bulionu
Sól, pieprz
Suszony tymianek
Tymianek
Natka pietruszki
Po pół pęczka koperku i szczypiorku
Część cebuli pokroić w kostkę, część w paski. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Mięso, jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę i 2 łyżki twarożku wymieszać i uformować 4 burgery. Burgery usmażyć na oleju.
Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i cukinię pokrojoną w plastry (przez 3 minuty). Dodać pokrojone pomidory. Wlać bulion i gotować 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zioła pokroić, wymieszać z pozostałym serkiem, doprawić solą i pieprzem. Mielone, warzywa i dip nakładać na talerze, dekorować tymiankiem.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal.
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 g salami
600 g filetu z kurczaka
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
250 g makaronu Kritharaki
200 g śmietany
Puszka pomidorów
Szczypta soli
Puszka karczochów
200 g pomidorków koktajlowych
Bazylia
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, dodać pokrojone w plastry salami i pokrojone w kostkę: cebulę i czosnek.
Dodać makaron, przesmażyć. Wlać 200 ml wody, śmietanę i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 15 minut, ewentualnie dodać trochę wody. Pod koniec dodać poprzekrawane pomidorki koktajlowe, karczochy i świeżą bazylię. Gotować jeszcze 5 minut.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 3360 kJ/ 800 kcal.
Składniki:
5 jaj
Sól
225 g mąki
200 ml mleka
2-3 łyżki wody mineralnej
8 łyżeczek masła
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli za pomocą robota kuchennego. Najpierw dodawać mąkę , a następnie mleko. Odstawić na 15 minut, dodać 2-3 lyżki wody mineralnej. Smażyć porcjami na rozgrzanym maśle.
Można podawać na słodko np. z dżemem, nutellą lub na słono np. z wędzonym łososiem lub kawiorem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1720 kJ/ 410 kcal.