Reklama

3 kroki do świeżych nowalijek

Sprawdź, co robić, by zachować ich smakowe i zdrowotne walory.

1. Jeśli po zakupie nowalijki wkładasz do lodówki, pamiętaj, by wyjąć je z foliowych opakowań. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, przed włożeniem do lodówki owiń je w mokrą szmatkę.

2. Rzodkiewki są nietrwałe i dość szybko więdną. Dlatego nie odrywaj czerwonych kuleczek od listków. Lepszym pomysłem jest nalanie do miseczki zimnej wody i namoczenie zielonych listków tak, aby wystawały same rzodkiewki. Szczypiorek i koperek (już po zdjęciu z nich folii) trzymaj w lodówce w szklance wody.

3. Przed jedzeniem nowalijki zawsze trzeba dokładnie umyć, nie w gorącej ani letniej wodzie, tylko w bardzo ciepłej. Po umyciu i osuszeniu (na papierowym ręczniku) nie trzymaj warzyw w szczelnych opakowaniach - ani w pudełkach, ani w słoikach.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy