3 kroki do udanych naleśników
Zastosuj te rady, a będą cienkie i pyszne.
Sekretem udanych naleśników jest właściwe dobranie ilości mąki, wody, mleka i jajek. Zwykle na 2 szklanki mąki wystarczy 1 duże jajo. Mleko i woda mineralna (dodajemy po szklance) powinny być chłodne.
Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Najlepiej wyrabiać je mikserem. Jeśli wyszło za gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt rzadkie - dosyp odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smaż na patelni natłuszczonej olejem, kolejne na suchej. Najlepsza jest patelnia teflonowa.
Ważne jest też, aby dobrze rozprowadzić płynne ciasto na patelni. Na środek rozgrzanej patelni wylej chochelkę ciasta, unieś ją znad ognia i poruszaj dość szybkim, płynnym ruchem, aby ciasto rozlało się na całej jej powierzchni. Smaż krótko.
Gdy na środku ciasta zaczną robić się wzdymy to znak, że możesz przewrócić naleśnik na drugą stronę.