3 kroki do udanych naleśników

Zastosuj te rady, a będą cienkie i pyszne.

Aby naleśniki były udane ciasto wylej na dobrze rozgrzaną patelnię
Aby naleśniki były udane ciasto wylej na dobrze rozgrzaną patelnię123RF/PICSEL

Krok 1.

Sekretem udanych naleśników jest właściwe dobranie ilości mąki, wody, mleka i jajek. Zwykle na 2 szklanki mąki wystarczy 1 duże jajo. Mleko i woda mineralna (dodajemy po szklance) powinny być chłodne.

Krok 2.

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Najlepiej wyrabiać je mikserem. Jeśli wyszło za gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt rzadkie - dosyp odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smaż na patelni natłuszczonej olejem, kolejne na suchej. Najlepsza jest patelnia teflonowa.

Krok 3.

Ważne jest też, aby dobrze rozprowadzić płynne ciasto na patelni. Na środek rozgrzanej patelni wylej chochelkę ciasta, unieś ją znad ognia i poruszaj dość szybkim, płynnym ruchem, aby ciasto rozlało się na całej jej powierzchni. Smaż krótko.

Gdy na środku ciasta zaczną robić się wzdymy to znak, że możesz przewrócić naleśnik na drugą stronę.

Smacznego
 123RF/PICSEL
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas