5 najcenniejszych właściwości botwinki
Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź, co zyskasz jedząc te młode listki buraka ćwikłowego. Naprawdę warto!
Jak każde warzywo i botwinka ma naprawdę zdumiewające właściwości prozdrowotne. Oto te najważniejsze.
Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie osobom z anemią, zanikiem miesiączki. Sok pity regularnie rozpuszcza kamienie nerkowe. Wspomaga również leczenie białaczki. Posiada właściwości krwiotwórcze.
Zawartość licznych przeciwutleniaczy w botwince nie tylko chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia, ale skutecznie zwalcza wolne rodniki, których skutki działania mogą być bardzo negatywne dla zdrowia. Pamiętajmy, że najsilniejsze przeciwutleniacze znajdziemy w surowych warzywach, dlatego w takiej postaci częściej je spożywajmy.
Duża zawartość błonnika oraz włókna pokarmowego usprawnia trawienie, pobudza pracę jelit i ogranicza odkładanie się złego cholesterolu. Pomaga on także utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby i dróg żółciowych. Dlatego zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasi i odtruje organizm.
Botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego kwas foliowy, dzięki czemu koi nerwy. Jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury.
Według naukowców młode liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu działających odmładzająco, kojąco na skórę oraz podnoszących kobiece libido
Zobacz również:
Chłodnik i pęczak z botwinką i serem
Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką