5 sposobów na idealne ciasto francuskie
Oto przepis na idealne ciasto francuskie.
1. Wwałkuj w ciasto mocno schłodzone masło. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Masło pokrój na 4 plastry i ułóż na cieście obok siebie. Boki ciasta zakładaj na masło jak kopertę, rozwałkuj i jeszcze raz złóż. Składanie i wałkowanie powtarzaj około 3-4 razy. Włóż ciasto na godzinę do lodówki, znów rozwałkuj i złóż kilka razy, aż do całkowitego wwałkowania masła w ciasto.
2. Ciasto francuskie wałkuj w jednym kierunku: od siebie na zewnątrz. Nie cofaj wałka po cieście, lecz unoś go w górę i ponownie wałkuj od siebie. Wałek naciskaj lekko i równomiernie. Nie przewracaj ciasta, bo naruszysz jego strukturę.
3. Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem - zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Blachy nie trzeba natłuszczać, ale warto skropić ją zimną wodą - resztki wilgoci podczas pieczenia wytworzą potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę.
4. Mrożone ciasto nie zapełnia całej blaszki? Po rozmrożeniu połóż kawałki ciasta obok siebie tak, aby lekko na siebie się nakładały. Wałkuj je do momentu, aż ciasto uzyska odpowiednią wielkość, a miejsca łączenia znikną. Z takiego kawałka można już wykroić spód dopasowany do wielkości blachy.
Zobacz również: