Agrestowy sernik
Agrest to skarbnica witaminy A – źródła młodości i zdrowia. Jeśli jest dla Ciebie zbyt kwaśny, dodaj go do ciast.
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka pokrusz w moździerzu i wsyp do dużej miski.
2. Masło roztop w rondelku na niewielkim ogniu, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Dolej je do ciasteczkowego pyłu i wymieszaj.
3. Wylep masą formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC.
4. Agrest umyj i przekrój na połówki. Umyte wiśnie wydryluj i również przetnij na pół. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj do twarogu razem z esencją waniliową i proszkiem budyniowym. Ponownie zmiksuj.
5. Podpieczony spód zalej połową masy i ułóż przygotowane owoce. Zalej resztą serowej masy.
6. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz około godzinę. Ostudź go przy otwartych drzwiczkach i udekoruj owocami.
Zobacz także: