Reklama

Aksamitny fondant

Składniki na 4-6 sztuk

  • po 5 dag mlecznej i gorzkiej czekolady
  • po 10 dag cukru i mąki tortowej
  • 13 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

1. 3 łyżki masła roztopić w rondlu, wystudzić. Tłuszczem wysmarować kokilki, wstawić do lodówki na 10 min, kokilki ponownie natłuścić, oprószyć kakao, ponownie wstawić do lodówki.

2. Pozostałe masło rozpuścić w rondlu, dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż składniki się połączą. Jajka utrzeć na kogel-mogel (masa powinna był jasna i puszysta), porcjami dodawać mąkę i masę czekoladową.

3. Ciasto przelać do kokilek, wstawić na ok. pół godziny do lodówki, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 10 min. Czas pieczenia może się o 1-2 minuty skrócić lub wydłużyć. Idealny fondant ma chrupiącą skórkę i płynny środek.

Reklama

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy