Aksamitny fondant
1. 3 łyżki masła roztopić w rondlu, wystudzić. Tłuszczem wysmarować kokilki, wstawić do lodówki na 10 min, kokilki ponownie natłuścić, oprószyć kakao, ponownie wstawić do lodówki.
2. Pozostałe masło rozpuścić w rondlu, dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż składniki się połączą. Jajka utrzeć na kogel-mogel (masa powinna był jasna i puszysta), porcjami dodawać mąkę i masę czekoladową.
3. Ciasto przelać do kokilek, wstawić na ok. pół godziny do lodówki, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 10 min. Czas pieczenia może się o 1-2 minuty skrócić lub wydłużyć. Idealny fondant ma chrupiącą skórkę i płynny środek.
Zobacz również: