Reklama

Angielskie śniadanie

Sadzone jajko, fasola w pomidorach, plastry boczku i tosty - tak dzień witają wyspiarze.

Klasyczne angielskie śniadanie to bomba kaloryczna ale i zestawienie świetnie stawiające na nogi po imprezie. Nie możne w nim zabraknąć jajek, kiełbasek lub plastrów boczku lekko grillowanych na patelni, oraz fasolki z puszki w pomidorach na ciepło. Dodatkowo można poddusić pieczarki lub pomidory a całość zakończyć filiżanką breakfast tea.

My proponujemy nieco zmodyfikowana wersję angielskiego śniadania - jajko zapiekane na fasolce, a zamiast tostów - pszenną tortillę domowej roboty.

Jajka zapiekane na fasolce

Składniki na 4 porcje: 2 cebulki dymki, papryczka chili, 50 dag czerwonej fasoli w sosie pomidorowym (np. z puszki), 150 ml kwaśnej śmietany, 10 dag żółtego sera, garść świeżego szpinaku, sól, pieprz czarny mielony, 4 jajka, łyżeczka pasty chili.

Reklama

Przygotowanie:  Dymkę i papryczkę chili oczyść i pokrój w plasterki. Do szerokiego naczynia przełóż fasolę, kwaśną śmietanę, starty na małych oczkach ser, oczyszczony szpinak, pokrojoną dymkę i papryczkę. Dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Przełóż do misek do zapiekania. powierzchnię wygładź, a na środku zrób wgłębienie.

Do każdego dołeczka wbij jajko. Dodaj trochę chili i poustawiaj miski na blasze. l Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj danie w temperaturze ok. 180° C przez ok. 15-20 minut, aż się zetną jajka. Gotową zapiekankę lekko dopraw pieprzem.

Domowe placki tortilla

Składniki: 30 dag mąki pszennej (lub kukurydzianej), 150 ml przegotowanej wody, łyżka oleju, mała łyżeczka soli.

Przygotowanie: Mąkę przesiej do dużej misy, dodaj sól i wlej olej. Wyrabiaj ciasto dłońmi, stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ulep kulę, przełóż do worka, zawiń w folię i schładzaj przez 20 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 8 równych części. Następnie uformuj z nich kulki i odstaw na 10 minut. Każdą kulkę rozwałkuj kolejno na cieniutki okrągły placek o średnicy ok. 18 cm. Możesz też z dużego płata ciasta wycinać okręgi (np. talerzem).

Smaż placki na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, najlepiej przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po ok. 30 sekundach, gdy tortilla pokryje się brązowymi plamkami, przewróć ją na drugą stronę i smaż kolejne 30 sekund. Usmażone placki układaj w stosik.



Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: Tortilla | przepis na tortillę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy