Arancini: Ryżowe kulki mocy
Włosi uwielbiają tę prostą, acz smakowitą przekąskę. Podstawą jest dobry ryż wyrazisty ser.
Składniki
- 1 szklanka ryżu arborio
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- gałązka tymianku
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 200 g sera cheddar
- 2 szklanki panko lub bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 litr oleju rzepakowego
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ryż jak risotto - posiekane szalotki i czosnek podsmażamy z tymiankiem, dodajemy ryż i zalewamy białym winem, dodajemy groszek, a później stopniowo podlewamy bulionem do miękkości. Dodajemy kurkumę. Studzimy.
Dodajemy starty drobno cheddar i posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kulki. Panierujemy. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.