Aromatyczna gęsina w galarecie
Żeby nadać daniu bardziej wyrafinowany smak, można do galarety dodać 1/2 szklanki soku żurawinowego i łyżeczkę świeżo startej skórki pomarańczowej. Idealnie pasują do gęsiny!
1. Udka umyć. Zagotować 1 i 1/2 wody, osolić, dodać 3 łyżeczki octu, 2 liście laurowe, 3 goździki, 4 ziarna pieprzu. Włożyć mięso, dodać 1 obraną cebulę i 1 marchewkę. Całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 90 minut.
2. Wyjąć udka, ostudzić, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki.
3. Bulion przecedzić przez sito. 3 szklanki płynu zagotować, dodać pozostały ocet.
4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Resztę marchwi i cebuli pokroić w plastry i wrzucić do bulionu, dodać sól, szczyptę cukru, pozostałe przyprawy, gotować 5 min. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać żelatynę.
5. Mięso przełożyć do salaterki, zalać bulionem z warzywami i przyprawami. Ostudzić. Schładzać w lodówce całą noc.