Reklama

Aromatyczna nalewka z aronii

Aronia to mało znana kuzynka jarzębiny. Jej właściwości mają pozytywny wpływ na samopoczucie, a także stan zdrowia. Mimo cierpkiego smaku, posiadają wiele witamin i właściwości odżywczych. Warto spożywać ją szczególnie jesienią, gdy pogoda bywa zdradliwa.

Owoce aronii idealnie sprawdzą się w formie nalewki. Dzięki swoim magicznym właściwościom, polecana jest przy wzdęciach, zaparciach, nudnościach, a także przy bólach brzucha.

Składniki

  • 500g owoców aronii
  • 3 goździki
  • 500ml wódki
  • laska wanilii
  • 600g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Owoce aronii umyj, umieść w pudełku lub woreczku oraz wsadź do zamrażalnika na 24 godziny. Dzięki temu będą miały mniej cierpi smak i szybciej puszczą sok.

Umieść owoce w garnku i dodaj szklankę wody. Przykryj i pozostaw na średnim palniku.

Po zagotowaniu gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Odstaw na bok na 12 godzin.

Reklama

Po tym czasie odlej sok do innego naczynia i dodaj cukier, cytrynę i 3 szklanki wody. Całość zagotuj aż rozpuści się cukier.

Dodaj wódkę, wanilię i goździki.

Poczekaj aż całość się ostudzi i przelej do buteleczek.

Nalewkę odstawiamy na minimum pół roku w chłodne miejsce.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy