Aromatyczna nalewka z aronii
Aronia to mało znana kuzynka jarzębiny. Jej właściwości mają pozytywny wpływ na samopoczucie, a także stan zdrowia. Mimo cierpkiego smaku, posiadają wiele witamin i właściwości odżywczych. Warto spożywać ją szczególnie jesienią, gdy pogoda bywa zdradliwa.
Owoce aronii idealnie sprawdzą się w formie nalewki. Dzięki swoim magicznym właściwościom, polecana jest przy wzdęciach, zaparciach, nudnościach, a także przy bólach brzucha.
Sposób przygotowania:
Owoce aronii umyj, umieść w pudełku lub woreczku oraz wsadź do zamrażalnika na 24 godziny. Dzięki temu będą miały mniej cierpi smak i szybciej puszczą sok.
Umieść owoce w garnku i dodaj szklankę wody. Przykryj i pozostaw na średnim palniku.
Po zagotowaniu gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Odstaw na bok na 12 godzin.
Po tym czasie odlej sok do innego naczynia i dodaj cukier, cytrynę i 3 szklanki wody. Całość zagotuj aż rozpuści się cukier.
Dodaj wódkę, wanilię i goździki.
Poczekaj aż całość się ostudzi i przelej do buteleczek.
Nalewkę odstawiamy na minimum pół roku w chłodne miejsce.
Zobacz także: