Okrągłą formę wysmaruj masłem i lekko obsyp mąką. Mąkę wymieszaj z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodaj masło i rozcieraj je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie wbij całe jajko, wlej sok z cytryny.
Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolitą masę, formując kulę. Po chwili ją rozwałkuj i płat ciasta delikatnie przełóż do formy na tartę. Lekko dociśnij do boków, a nadmiar ciasta odetnij. Dno ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę z ciastem wyjmij i wstaw do piekarnika na 12 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta.
Do naczynia wsyp oba rodzaje cukru, przyprawy oraz szczyptę soli. Dodaj piure z dyni i wymieszaj. Wbij jajka, potem wlej mleko skondensowane. Całość wymieszaj.
Nadzienie wyłóż na gotowy spód i zapiecz w 200˚C około 10 minut. Potem obniż temperaturę do 180˚C i piecz 40 minut, aż warstwa dyni się zetnie.
Zobacz także: