Reklama

Aromatyczna tarta

Ma niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki

  • 200 g mąki
  • sól
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na nadzienie

  • 425 g piure z dyni
  • 100 g zwykłego cukru
  • 40 g cukru brązowego
  • po łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru
  • 2 jajka
  • 180 g mleka skondensowanego

Okrągłą formę wysmaruj masłem i lekko obsyp mąką. Mąkę wymieszaj z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodaj masło i rozcieraj je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie wbij całe jajko, wlej sok z cytryny. 

Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolitą masę, formując kulę. Po chwili ją rozwałkuj i płat ciasta delikatnie przełóż do formy na tartę. Lekko dociśnij do boków, a nadmiar ciasta odetnij. Dno ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Formę z ciastem wyjmij i wstaw do piekarnika na 12 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. 

Reklama

Do naczynia wsyp oba rodzaje cukru, przyprawy oraz szczyptę soli. Dodaj piure z dyni i wymieszaj. Wbij jajka, potem wlej mleko skondensowane. Całość wymieszaj.

Nadzienie wyłóż na gotowy spód i zapiecz w 200˚C około 10 minut. Potem obniż temperaturę do 180˚C i piecz 40 minut, aż warstwa dyni się zetnie. 

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy