Aromatyczna zupa z kaszą i ziemniakami
Zbieranie grzybów to czysty relaks, a dania z ich dodatkiem kuszą smakiem i wyjątkowym aromatem.
Grzyby oczyść i pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).
Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.
Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu.
Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią zupę.
Zobacz także: