Aromatyczna zupa z kaszą i ziemniakami
Zbieranie grzybów to czysty relaks, a dania z ich dodatkiem kuszą smakiem i wyjątkowym aromatem.

Składniki
- 200 g grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka klarowanego masła
- 50 g kwaśnej śmietany
- odrobina octu winnego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Grzyby oczyść i pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu. Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią zupę. Zobacz także: