Reklama

Reklama

Aromatyczna zupa z kaszą i ziemniakami

Zbieranie grzybów to czysty relaks, a dania z ich dodatkiem kuszą smakiem i wyjątkowym aromatem.

Składniki

  • 200 g grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • odrobina octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Grzyby oczyść i pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 5 minut na małym ogniu (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). 

Dodaj kaszę opłukaną na sitku. Wlej bulion i wrzuć liście laurowe. Całość gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj i gotuj, aż kasza oraz warzywa będą miękkie.

Śmietanę rozbełtaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną octu. 

Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią zupę. 

Zobacz także:

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy