Awocasto - ciasto z awokado
Orzechy włoskie, awokado, mango i miód - pyszne i zdrowe główne składniki ciasta na zimno.
* Orzechy włoskie (polskie)
* Suszone morele (figi, daktyle, śliwki, rodzynki - ekologiczne)
* Awokado
* Mango
* Galaretka z glonów (lub agar)
* Miód (lub stewia, syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy)
* Sól kamienna nierafinowana
* Ekstrakt waniliowy
* Kurkuma
* Olejek eteryczny eko np. pomarańczowy
Orzechy wkładamy do blendera i miksujemy, suszone owoce miksujemy oddzielnie, mieszamy razem wyrabiając w misce jak ciasto z odrobiną soli.
Awokado, mango, miód, ekstrakt waniliowy, galaretkę z glonów (lub agar) oraz kurkumę blendujemy na gładką masę.
Wyrobioną bazę układamy na talerzu, wykładamy na nią masę z awokado, można udekorować migdałami lub owocami. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.
Owoce są doskonałym źródłem fitoflawonoidów, witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach.
Dzięki tłuszczowi zawartemu w orzechach zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy są niesamowitym źródłem prawie wszystkich potrzebnych minerałów i witamin: tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, cynk. Zawierają też kwasy tłuszczowe Omega 3, wartościowe białko roślinne i błonnik, witaminę E- będącą silnym antyoksydantem, kwas foliowy, magnez i selen.
Taki deser jest również wspaniałym źródłem strukturalnej, bioprzyswajalnej żywej wody z owoców.
Awokado wykazuje właściwości antynowotworowe, ponieważ nowotwory występują zawsze w towarzystwie stanów zapalnych i wysokiej aktywności wolnych rodników. Redukuje stres oksydacyjny w zdrowych komórkach ciała, a w komórkach nowotworowych go zwiększa.