Awokado dla zdrowia i urody
Awokado to wiecznie zielone drzewo występujące w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc ten zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Stanowi doskonałe urozmaicenie wielu potraw, wspomaga odchudzanie, a przede wszystkim ma wiele właściwości zdrowotnych.

Komu szczególnie zaleca się awokado?
- osobom z anemią; - kobietom mającym problem z zajściem w ciążę; - chorym na nadciśnienie; - osobom z problemami żołądkowymi; - chorym na nowotwory; - osobom cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego; - chorym na miażdżycę.
Korzyści zdrowotne
- pomaga zapobiec chorobie Alzheimer’a; - obniża ciśnienie krwi; - zapobiega skokom poziomu cukru we krwi; - zmniejsza stany zapalne w żołądku; - chroni przed nowotworem prostaty i rakiem piersi; - zapobiega chorobom oczu związanych z wiekiem.
Zastosowanie
Liście i kora
Stosowane na rozwolnienia, wzdęcia i gazy. Łagodzą kaszel i niedrożności wątroby.
Owoc
Zmiksowany miąższ awokado działa łagodząco na skórę. Stosowany jest także na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia wzrostu włosów.
Olej
Odżywia skórę, a także pobudza produkcję kolagenu, który działa przeciwzmarszczkowo.
Awokado na odchudzanie?
Błędem jest unikanie tego owocu ze względu na dużą ilość kalorii i tłuszcze. Jak się okazuje tłuszcze zawarte w awokado są cenne dla naszego organizmu, ponieważ chronią go przed cholesterolem. Co więcej - przyspiesza przemianę materii i jest jedynym z najlepiej trawionych pokarmów.