Zdrowotne właściwości awokado
Awokado to wiecznie zielone drzewo występujące w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc ten zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Stanowi doskonałe urozmaicenie wielu potraw, wspomaga odchudzanie, a przede wszystkim ma wiele właściwości zdrowotnych.
- osobom z anemią;
- kobietom mającym problem z zajściem w ciążę;
- chorym na nadciśnienie;
- osobom z problemami żołądkowymi;
- chorym na nowotwory;
- osobom cierpiącym na zaburzenia układu pokarmowego;
- chorym na miażdżycę.
- pomaga zapobiec chorobie Alzheimer’a;
- obniża ciśnienie krwi;
- zapobiega skokom poziomu cukru we krwi;
- zmniejsza stany zapalne w żołądku;
- chroni przed nowotworem prostaty i rakiem piersi;
- zapobiega chorobom oczu związanych z wiekiem.
Liście i kora
Stosowane na rozwolnienia, wzdęcia i gazy. Łagodzą kaszel i niedrożności wątroby.
Owoc
Zmiksowany miąższ awokado działa łagodząco na skórę. Stosowany jest także na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia wzrostu włosów.
Olej
Odżywia skórę, a także pobudza produkcję kolagenu, który działa przeciwzmarszczkowo.
Awokado na odchudzanie?
Błędem jest unikanie tego owocu ze względu na dużą ilość kalorii i tłuszcze. Jak się okazuje tłuszcze zawarte w awokado są cenne dla naszego organizmu, ponieważ chronią go przed cholesterolem. Co więcej - przyspiesza przemianę materii i jest jedynym z najlepiej trawionych pokarmów.