Babeczki cappuccino
Babeczki oprósz cynamonem lub tartą czekoladą.
1. Do kubeczka wsyp cappuccino, dodaj 1 łyżkę gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miękkiego tłuszczu wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec stopniowo dodawaj naprzemiennie suche składniki oraz mleko. Całość miksuj tak długo aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wlej wystudzone cappuccino, zmiksuj.
2. Żaroodporne kubeczki lub foremki, np. na muffinki, posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej najpierw jasne a następnie ciemne ciasto (foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości). Piecz w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dosypując cukier puder. Babeczki udekoruj bitą śmietaną, oprósz kakao.
Zobacz także: