Babeczki „cynamonki”
Jesień to nie tylko złote liście spadające z drzew, ale też aromatyczny zapach cynamonu i pieczonych jabłek. Polecamy przepis na wyjątkowo jesienne i pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem.
Składniki
- 2 jabłka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- jajko
- 320 g jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania:
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
2. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy chwilę szpatułką. Wrzucamy jabłka i mieszamy.
3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Muffinki studzimy na kratce. Możemy oprószyć cynamonem.
Zobacz także: