Babeczki cytrynowe z bezą

Małe co nieco na przyjęcie lub do kawy? Polecamy przepis na obłędne babeczki cytrynowe.

Składniki w przepisie podano do przygotowania 16 porcji
Składniki w przepisie podano do przygotowania 16 porcji123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 11 jaj
  • 25 dag drobnego cukru kryształu
  • 20 dag masła
  • sól
  • 6 cytryn
  • 1 i 1/4 szklanki śmietanki (30 proc.)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

1. Trzy żółtka utrzeć z 10 dag cukru kryształu na białą masę. Dodać szczyptę soli, mąkę i 15 dag posiekanego zimnego masła. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

2.  Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Wylepić nim foremki do babeczek wysmarowane pozostałym masłem. Nakłuć widelcem. Piec 10-15 minut w temp. 180°C. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

3. Z cytryn wycisnąć sok. Zmiksować go z 8 jajkami, cukrem pudrem i śmietanką. Postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać, aż masa stanie się gęsta.

4. Babeczki napełnić powstałym kremem. Podpiec ok. 20 min w temp. 120°C. 5 Ubić 3 białka, dodając stopniowo 15 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze chwilę. 6 Bezę nałożyć dekoracyjnie na babeczki. Piec 35-40 minut w temp. 100°C. Wyjąć i ostudzić.

Zobacz także:

Potrójnie czekoladowe muffinyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas