Babeczki mojito
Jeśli nie możesz dostać kandyzowanych listków mięty, przygotuj je sam: posmaruj świeże listki mięty ubitymi białkami, następnie pokryj warstwą drobnego cukru i zostaw do osuszenia na całą noc.
Łączny czas: 50 minut plus stygnięcie
Babeczki:
250 g mąki pszennej
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 3 niewoskowanych limonek i 1½ łyżki soku
275 g miękkiego masła
4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
1½ łyżki aromatyzowanego mleka miętowego
24 kandyzowane listki mięty
Krem:
300 g miękkiego masła
675 g cukru pudru
3 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki aromatyzowanego mleka miętowego
Sprzęt: 2 formy na muffiny po 12 otworów każda i ciasno dopasowane do nich papilotki
Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Przesiej suche składniki babeczek do dużej miski (z wyjątkiem listków mięty), dodaj startą skórkę i sok z limonki, masło oraz jajka, następnie miksuj 60 sekund (ja używam miksera stojącego).
Dolej aromatyzowane mleko i miksuj 20 sekund, aż składniki dobrze się zmieszają. Szpatułką zbierz pozostałości z brzegów miski i miksuj jeszcze 30 sekund dla pewności, że wszystko dobrze się połączy.
Napełnij papilotki masą do ⅔ wysokości, ale nie kłopocz się z wygładzaniem wierzchu. Piecz ok. 20 minut, aż po naciśnięciu ciasto będzie wracało do swojego kształtu. Odstaw babeczki do wystygnięcia, przenosząc je po 5 minutach na kratkę.W tym czasie przygotuj krem. Miksuj masło 4-5 minut, aż zrobi się jasne i jedwabiste. Przesiej cukier puder do dużej miski i dodaj go do masła w dwóch partiach, dokładnie miksując po dodaniu każdej z nich.
Stopniowo dodawaj rum i miętowe aromatyzowane mleko i miksuj kolejne 3-5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Kiedy babeczki ostygną, udekoruj je kremem i na wierzchu każ- dej połóż kandyzowany listek mięty - smakują jak letnie wakacje