Babeczki szpinakowo-kokosowe
Te pyszne zielone muffinki warto polać roztopioną czekoladą, gorzką lub mleczną. Najlepiej przygotowywać je tuż przed podaniem. Można zajadać się nimi na gorąco.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Szpinak rozmrozić, osączyć (świeże liście umyć, osuszyć), zmiksować z mleczkiem kokosowym, octem, olejem na jednolicie gładką masę, wymieszać z suchymi składnikami.
Do silikonowych foremek do muffinek włożyć papilotki. Zieloną masę rozłożyć w papilotkach do wysokości 2/3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 20-30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.
Trzeba pilnować, żeby babeczki się nie spiekły, bo stracą swój niezwykły kolor. 4Upieczone muffinki wyjąć z silikonowych foremek od razu po upieczeniu. Udekorować posiekanymi pistacjami.