Reklama

Babeczki szpinakowo-kokosowe

Te pyszne zielone muffinki warto polać roztopioną czekoladą, gorzką lub mleczną. Najlepiej przygotowywać je tuż przed podaniem. Można zajadać się nimi na gorąco.

Czas przyrządzenia: 50 mn
Składniki dla: 12

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 10 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • garść posiekanych łuskanych pistacji

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

Szpinak rozmrozić, osączyć (świeże liście umyć, osuszyć), zmiksować z mleczkiem kokosowym, octem, olejem na jednolicie gładką masę, wymieszać z suchymi składnikami.

Do silikonowych foremek do muffinek włożyć papilotki. Zieloną masę rozłożyć w papilotkach do wysokości 2/3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 20-30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.

Trzeba pilnować, żeby babeczki się nie spiekły, bo stracą swój niezwykły kolor. 4Upieczone muffinki wyjąć z silikonowych foremek od razu po upieczeniu. Udekorować posiekanymi pistacjami.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy