Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
Jedną z rzeczy, które lubię najbardziej, jest zamienianie tradycyjnych deserów w babeczki, a te powyższe są abso- lutnym numerem jeden takich eksperymentów. Możesz do nich użyć gładkiego masła orzechowego lub takiego z kawałkami orzechów – jak wolisz.
Łączny czas: 50 minut plus stygnięcie
Babeczki:
250 g mąki pszennej
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki sody oczyszczonej
270 g miękkiego masła
4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
100 g masła orzechowego
2 łyżki mleka 3,2%
250 g dżemu malinowego bezpestkowego dobrej jakości
Kruszonka orzechowa:
100 g masła orzechowego
100 g cukru pudru
Krem z masła orzechowego:
300 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego
540 g cukru pudru
4 łyżki mleka 3,2%
Sprzęt: 2 formy na muffiny po 12 otworów każda i ciasno dopasowane do nich papilotki, rękaw cukierniczy (z tylką 5 mm)
Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem.
Przesiej suche składniki babeczek do dużej miski, dodaj 1 szczyptę drobnej soli morskiej, masło, jajka i masło orzechowe, następnie miksuj 60 sekund (ja używam miksera stojącego).
Wlej mleko i miksuj 20 sekund, aż składniki dobrze się wymieszają. Szpatułką zbierz pozostałości z brzegów miski i miksuj jeszcze 30 sekund dla pewności, że wszystko dobrze się połączy. Napełnij papilotki masą do ⅔ wysokości, ale nie kłopocz się z wygładzaniem wierzchu.
Piecz ok. 20 minut, aż po naciśnięciu ciasto będzie wracało do swojego kształtu. Odstaw babeczki do wystygnięcia, przenosząc je po 5 minutach na kratkę.
W tym czasie przygotuj kruszonkę orzechową. Umieść masło orzechowe w robocie kuchennym, przesiej do niego cukier puder i miksuj 1-2 minut, aż uzyskasz pyszne okruszki. Odstaw na bok. By przygotować krem, miksuj masło i masło orzechowe 5-6 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Przesiej cukier puder do dużej miski i dodaj go do masła w dwóch partiach, miksując dokładnie po dodaniu każdej z nich.
Wlej mleko i miksuj następne 3-5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Kiedy babeczki ostygną, pałeczką do jedzenia zrób dziurkę w każdej z nich, rozszerz otwór, przekręcając lekko pałeczkę, a następnie użyj rękawa, by napełnić każdą dziurkę porządną porcją dżemu.
Udekoruj babeczki kremem, nałóż na wierzch odrobinę dżemu lub malinowej papki owocowej, jeśli chcesz, oraz posyp kruszonką orzechową. Smacznego!