Reklama

Babeczki z masłem orzechowym i dżemem

Jedną z rzeczy, które lubię najbardziej, jest zamienianie tradycyjnych deserów w babeczki, a te powyższe są abso- lutnym numerem jeden takich eksperymentów. Możesz do nich użyć gładkiego masła orzechowego lub takiego z kawałkami orzechów – jak wolisz.

Łączny czas: 50 minut plus stygnięcie

Babeczki:

250 g mąki pszennej

1¼ łyżeczki proszku do pieczenia

250 g drobnego cukru do wypieków

½ łyżeczki sody oczyszczonej

270 g miękkiego masła

4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu

100 g masła orzechowego

 2 łyżki mleka 3,2%

250 g dżemu malinowego bezpestkowego dobrej jakości

Kruszonka orzechowa:

100 g masła orzechowego

100 g cukru pudru

 Krem z masła orzechowego:

300 g miękkiego masła

Reklama

120 g masła orzechowego

540 g cukru pudru

4 łyżki mleka 3,2%

Sprzęt: 2 formy na muffiny po 12 otworów każda i ciasno dopasowane do nich papilotki, rękaw cukierniczy (z tylką 5 mm)

Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem.

Przesiej suche składniki babeczek do dużej miski, dodaj 1 szczyptę drobnej soli morskiej, masło, jajka i masło orzechowe, następnie miksuj 60 sekund (ja używam miksera stojącego).

Wlej mleko i miksuj 20 sekund, aż składniki dobrze się wymieszają. Szpatułką zbierz pozostałości z brzegów miski i miksuj jeszcze 30 sekund dla pewności, że wszystko dobrze się połączy. Napełnij papilotki masą do ⅔ wysokości, ale nie kłopocz się z wygładzaniem wierzchu.

Piecz ok. 20 minut, aż po naciśnięciu ciasto będzie wracało do swojego kształtu. Odstaw babeczki do wystygnięcia, przenosząc je po 5 minutach na kratkę.  

W tym czasie przygotuj kruszonkę orzechową. Umieść masło orzechowe w robocie kuchennym, przesiej do niego cukier puder i miksuj 1-2 minut, aż uzyskasz pyszne okruszki. Odstaw na bok. By przygotować krem, miksuj masło i masło orzechowe 5-6 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Przesiej cukier puder do dużej miski i dodaj go do masła w dwóch partiach, miksując dokładnie po dodaniu każdej z nich.

Wlej mleko i miksuj następne 3-5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Kiedy babeczki ostygną, pałeczką do jedzenia zrób dziurkę w każdej z nich, rozszerz otwór, przekręcając lekko pałeczkę, a następnie użyj rękawa, by napełnić każdą dziurkę porządną porcją dżemu.

Udekoruj babeczki kremem, nałóż na wierzch odrobinę dżemu lub malinowej papki owocowej, jeśli chcesz, oraz posyp kruszonką orzechową. Smacznego!

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy