Reklama

Babka kokosanka

Pyszna do kawy.

Składniki

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • 17,5 dag mąki pszennej
  • 7,5 dag ziemniaczanej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 15 dag białej czekolady i 5 dag gorzkiej
  • 5 dag masła kokosowego

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem wszystkie składniki. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Upieczoną babkę najpierw studzić w foremce przez 10 minut. Potem ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Roztopioną białą czekoladę wymieszać z masłem kokosowym (oferują je np. sklepy internetowe). Wystudzoną babkę polać (fantazyjnie) najpierw białą, następnie ciemną polewą. Odstawić na niecałą godzinę, aby polewy stężały.

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy