Przygotowanie:
Jajka ubić mikserem z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem wszystkie składniki. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Upieczoną babkę najpierw studzić w foremce przez 10 minut. Potem ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Roztopioną białą czekoladę wymieszać z masłem kokosowym (oferują je np. sklepy internetowe). Wystudzoną babkę polać (fantazyjnie) najpierw białą, następnie ciemną polewą. Odstawić na niecałą godzinę, aby polewy stężały.
Zobacz także: