Babka kokosowo-cytrynowa
Dobrze posypmy wiórkami kokosowymi.
1. Jaja ucieramy z 1 i 1/2 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i wiórkami kokosowymi i znów mieszamy. Formę w kształcie babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 180ºC. Babę wyjmujemy z blachy i nakłuwamy głęboko w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem, studzimy.
2. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru i gotujemy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Gdyby całość była za gęsta, możemy dolać kilka łyżek wody. Studzimy.
3. Powstałym syropem polewamy całą babę, aby płyn dobrze wsiąkł w ciasto. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce na godzinę, by smaki się ze sobą przegryzły. Babkę kroimy na kawałki i podajemy z mocną kawą lub herbatą.