Reklama

Babka kokosowo-cytrynowa

Dobrze posypmy wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny

1. Jaja ucieramy z 1 i 1/2 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i wiórkami kokosowymi i znów mieszamy. Formę w kształcie babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 180ºC. Babę wyjmujemy z blachy i nakłuwamy głęboko w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem, studzimy.

2. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy do garnka, dodajemy szklankę cukru i gotujemy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Gdyby całość była za gęsta, możemy dolać kilka łyżek wody. Studzimy.

Reklama

3. Powstałym syropem polewamy całą babę, aby płyn dobrze wsiąkł w ciasto. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce na godzinę, by smaki się ze sobą przegryzły. Babkę kroimy na kawałki i podajemy z mocną kawą lub herbatą.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy