Reklama

Babka marmurkowa

Pyszna babka marmurkowa, która rozpływa się w ustach. Idealna do herbaty lub szklanki mleka.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, na końcu dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Osobno ubić jajka na sztywno, całość delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wymieszać  z kakao, drugą - ze skórką pomarańczową.

Do jednej części masy, dodać mąkę z kakao, do drugiej - ze skórką pomarańczową.

Wlać najpierw jedną masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki, potem wlać drugą.

Reklama

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Można udekorować ją polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy