Babka marmurkowa
Pyszna babka marmurkowa, która rozpływa się w ustach. Idealna do herbaty lub szklanki mleka.

Składniki
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, na końcu dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Osobno ubić jajka na sztywno, całość delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wymieszać z kakao, drugą - ze skórką pomarańczową.
Do jednej części masy, dodać mąkę z kakao, do drugiej - ze skórką pomarańczową.
Wlać najpierw jedną masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki, potem wlać drugą.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Można udekorować ją polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Zobacz także: