Babka marmurkowa
Pyszna babka marmurkowa, która rozpływa się w ustach. Idealna do herbaty lub szklanki mleka.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, na końcu dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Osobno ubić jajka na sztywno, całość delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich wymieszać z kakao, drugą - ze skórką pomarańczową.
Do jednej części masy, dodać mąkę z kakao, do drugiej - ze skórką pomarańczową.
Wlać najpierw jedną masę do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki, potem wlać drugą.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Można udekorować ją polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Zobacz także: