Babka piaskowa z lukrem i migdałami
Puszysta babka idealna na świąteczny stół.
Składniki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki tortowej
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 180 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 łyżki bułki tartej
na lukier
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
1. Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
2. Rozpuść margarynę. Gdy nieco ostygnie, dodaj ją do masy jajecznej.
3. Wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia. Wsyp do masy i wymieszaj łyżką lub utrzyj mikserem na małych obrotach.
4. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
5. Formę do babki posmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Wylej jasną masę, a na nią kakaową.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około 50 min. Gotową babkę zostaw na 10 minut w formie. Następnie wyjmij i ostudź na kratce.
7. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier rozprowadź na babce. Posyp płatkami migdałowymi.