Babka waniliowa
Tradycyjna babka waniliowa z owocami.
Składniki
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jogurtu
- 350 g jeżyn, malin lub borówek (wedle uznania)
- laska wanilii
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, miąższem z wanilii i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z jogurtem łączymy z masą maślano-jajeczną, mieszamy. Jeżyny przekładamy na sitko i zanurzamy w wodzie, by wypłynęły zanieczyszczenia, suszymy. Około 3/4 owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny w 175ºC. Ciasto studzimy w blasze 10-15 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę kładziemy na duży talerz lub paterę, posypujemy pozostałymi jeżynami i całość oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz także: