Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, miąższem z wanilii i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z jogurtem łączymy z masą maślano-jajeczną, mieszamy. Jeżyny przekładamy na sitko i zanurzamy w wodzie, by wypłynęły zanieczyszczenia, suszymy. Około 3/4 owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny w 175ºC. Ciasto studzimy w blasze 10-15 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę kładziemy na duży talerz lub paterę, posypujemy pozostałymi jeżynami i całość oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz także: