Babka waniliowo-bananowa
Jeśli szukasz przepisu na ciasto do popołudniowej herbaty, to trafiłaś idealnie. Ten przepis zachwyci ciebie i twoich gości!
Sposób przygotowania:
1. Z cytryny wyciskamy sok. Banany obieramy ze skóry, kroimy na nieduże kawałki, zalewamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Migdały podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, studzimy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki.
2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, 2 łyżeczkami esencji waniliowej i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami, na przemian z mlekiem łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy pokrojone banany i posiekane, podprażone migdały, delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na 5 minut w chłodne miejsce.
3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 45-55 minut w 175ºC. Ciasto 10 minut studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z blachy i ustawiamy na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygło. Wierzch babki możemy ozdobić waniliowym lukrem. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy, np. z bitą śmietaną lub konfiturami do kawy, herbaty, kakao.
Zobacz także: