Babka ziemniaczana z boczkiem
Sycąca zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą to wyśmienity pomysł na konkretny obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania:
Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy na patelni przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażymy do zarumienienia. Ziemniaki obieramy. Następnie ścieramy na grubych oczkach na tarce. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy: majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec łączymy z podsmażoną kiełbasą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Całość przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku około 80 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czekamy około 30 minut, aż babka stężeje. Najlepiej smakuje, gdy pokrojone kawałki podsmażymy na maśle.