Reklama

Babka ziemniaczana z boczkiem

Sycąca zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą to wyśmienity pomysł na konkretny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g boczku surowego
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Smażymy na patelni przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażymy do zarumienienia. Ziemniaki obieramy. Następnie ścieramy na grubych oczkach na tarce. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawiamy: majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec łączymy z podsmażoną kiełbasą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Całość przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku około 80 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czekamy około 30 minut, aż babka stężeje. Najlepiej smakuje, gdy pokrojone kawałki podsmażymy na maśle.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy