Babska morelówka
Zalecamy stosować jako dodatek do przedpołudniowej kawy i towarzyskich rozmów.

Składniki
- 500 g moreli
- 300 g cukru
- 500 ml wody
- 1 l spirytusu rektyfikowanego
Sposób przygotowania:
Umyte morele przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie je zmiażdżyć. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, do którego wrzucić owoce i zmiażdżone pestki. Zagotować i odstawić na całą dobę. Po tym czasie przefiltrować płyn przez sitko wyłożone gazą i przelać do gąsiorka lub słoja. Wlać spirytus rozcieńczony pozostałą wodą. Powinna być przegotowana. Gąsiorek zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Potem ponownie przefiltrować trunek przez filtr do kawy prosto do butelek. Odstawić na kolejne 3 miesiące.
Przepis pochodzi z książki: Nalewki z całą mocą