Bacalhau com banana, czyli dorsz z bananami
Składniki
- 2 świeże filety z dorsza
- 2 nieduże banany
- ¼ szklanki oleju
- duży ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżki mąki
- rozmaryn
- bazylia
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Filety dorsza opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie skrop sokiem z cytryny. Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, rozmarynem, dopraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą filety i zostaw na ok. godzinę w chłodnym miejscu.
2. Jajka, mąkę i wodę wymieszaj, aby powstało gęste ciasto. Zanurzaj w nim filety i smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Następnie przełóż filety do żaroodpornego naczynia.
3. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Ułóż banany na rybie. Oprósz delikatnie bazylią. Zapiekaj w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180ºC.