Bajeczne makaroniki
Już na pierwszy rzut oka widać, że są warte schrupania. Ładne i smaczne ciastka to coś, co wszyscy lubimy- wypróbuj przepis na urocze makaroniki z pysznym kremem.
Składniki
na ciasto
- 3 białka jajka
- 30 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej
- kolorowe barwniki spożywcze
na krem
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- łyżeczka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Dosyp mąkę z cukrem pudrem i mieszaj, zagarniając masę ze ścianek tak, by nie powstawały pęcherzyki. Podziel całość na kilka części i wymieszaj je z barwnikami.
2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij płaskie kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw je na kwadrans, by obeschły.
3. Wstaw makaroniki do piekarnika i piecz kwadrans w temperaturze 150°C. l Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż ją pomiędzy dwa makaroniki i delikatnie dociśnij, żeby się skleiły. Schłodź ciasteczka przed podaniem.
Zobacz także: