Reklama

Reklama

Bakłażan faszerowany

Szybkie i efektowne danie.

Składniki:

2 duże bakłażany
200 g kaszy kuskus
kostka rosołowa o smaku grzybowym
1/2 małego opakowania przecieru pomidorowego
1/2 puszki konserwowego groszku (lub ugotowanego groszku mrożonego)
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki tartego sera żółtego
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz

Kuskus zalej gorącym rosołem z kostki.
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ. Miąższ bakłażanów i cebule posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, duś na małym ogniu, stale mieszając, około 10 minut. Dodaj gotowy kuskus, groszek, posiekaną natkę pietruszki, ziarna słonecznika i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
Nałóż farsz do wydrążonych połówek bakłażana. Skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C. Następnie posyp bułką tartą i tartym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z warzyw"


materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy