Bakłażan faszerowany
Szybkie i efektowne danie.

Składniki:
2 duże bakłażany200 g kaszy kuskuskostka rosołowa o smaku grzybowym1/2 małego opakowania przecieru pomidorowego1/2 puszki konserwowego groszku (lub ugotowanego groszku mrożonego)2 czerwone cebule2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki ziaren słonecznika3 łyżki tartego sera żółtego2 łyżki bułki tartejnatka pietruszkioliwasól, pieprz
Kuskus zalej gorącym rosołem z kostki.Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ. Miąższ bakłażanów i cebule posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, duś na małym ogniu, stale mieszając, około 10 minut. Dodaj gotowy kuskus, groszek, posiekaną natkę pietruszki, ziarna słonecznika i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.Nałóż farsz do wydrążonych połówek bakłażana. Skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C. Następnie posyp bułką tartą i tartym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z warzyw"
