Bakłażan w takiej wersji cię zachwyci!

Wypróbuj prosty przepis na grillowanego bakłażana. Jeżeli raz spróbujesz, na pewno zaczniesz przygotowywać go regularnie. Smakuje wyśmienicie!

Bakłażan w takiej wersji to prawdziwy kulinarny hit, który zrobisz w mgnieniu oka!
Bakłażan w takiej wersji to prawdziwy kulinarny hit, który zrobisz w mgnieniu oka! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 lub 3 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 lub 1.5 łyżki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • mieszanka ulubionych przypraw np. wędzona papryka, oregano

Umyj dokładnie bakłażany i pokrój je w równe plasterki, a następnie delikatnie oprósz solą i odczekaj kilkanaście minut. 

Po tym czasie potraktuje je oliwą i swoimi ulubionymi przyprawami. Koniecznie wypróbuj, jak smakują z dodatkiem wędzonej papryki. 

Ząbki czosnku posiekaj i dodaj do bakłażanów, a następnie smaż lub grilluj je do czasu, aż zauważysz, że przybierają wyrazistszy kolor. Kiedy już się zarumienią to znak, że  należy obrócić je na drugą stronę.

Gdy zauważysz, że bakłażany są gotowe, koniecznie podawaj je na ciepło, bo tak smakują najlepiej! 

Zobacz także:

Carpaccio z pieczonego selera (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas