Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne
Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, dobrze komponuje się z ostrą papryką, pomidorami i świeżymi ziołami.
Składniki na 4 porcje: 2 małe bakłażany, mała cebula, 1/2 kg pomidorów, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy, szczypta cukru, kilka gałązek natki pietruszki, olej do smażenia. Ewentualnie: kilkanaście plasterków twardego sera żółtego, np. gouda.
Bakłażany umyj pod strumieniem bieżącej wody i osusz. Nie obierając ich ze skórki, pokrój w plastry, oprósz każdy plasterek solą i odstaw na kwadrans, aby puściły sok.
Po tym czasie każdy plasterek starannie osusz. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż je krótko z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulę oraz (zmiażdzony płaską stroną noża) ząbek czosnek. Po minucie czosnek usuń. Wtedy dodaj pomidory, oprósz je cukrem i szybko przesmaż. Jeszcze na patelni warzywa dopraw solą oraz obydwoma rodzajami pieprzu.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim na przemian plastry bakłażana i przesmażone pomidory. Możesz jeszcze ułożyć na każdej warstwie pomidorów cienki plasterek żółtego sera.
Warzywa zapiekaj ok. 15 min w nagrzanym do 200° C piekarniku. Udekoruj natką, podawaj na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub ostrym - paprykowo- pomidorowym.
Składniki na 4 porcje: 2 średnie bakłażany, 3 pomidory, 1-2 cebule, olej, 2-4 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka gałązek świeżego rozmarynu lub dowolne świeże zioła do dekoracji.
Bakłażany umyj, osusz i ponacinaj wzdłuż tak, aby powstały 3-4 dość głębokie kieszonki (tak, jak na zdjęciu). Nacięcia bakłażanów posól, a następnie odstaw warzywa na ok. 30 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie warzywa starannie osącz i ewentualnie osusz ręcznikiem papierowym.
Cebule obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, następnie obierz ze skórki. Każdego pomidora przekrój na pół i usuń płynny miąższ razem z pestkami, zaś twarde części pomidora pokrój w niewielką kostkę. Rozmaryn posiekaj drobno nożem lub porwij na małe kawałki palcami.
Na rozgrzanym oleju zeszklij (bardzo krótko) czosnek i zaraz dodaj pokrojoną cebulę. Po chwili smażenia dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Duś wszystko nie dłużej niż kilka minut. Tak przygotowany farsz chwilę studź, wymieszaj z posiekanym rozmarynem i faszeruj nim bakłażanowe kieszonki.
Żaroodporne naczynie nasmaruj tłuszczem i umieść w nim nadziewane bakłażany. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut.
Faszerowany bakłażan smakuje wybornie z pikantnym sosem pomidorowym lub czosnkowym. Danie doskonałe jest także podane na zimno.
Składniki na 4 porcje: jeden duży bakłażan lub 2 mniejsze, strąk czerwonej papryki, 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub drobiowego pokrojonego w kostkę, pomidor, mała cukinia, sól, pieprz, curry, świeże zioła, np. tymianek lub bazylia, olej, słodka i ostra papryka, 4 łyżki tartego sera żółtego. Ewentualnie: cebula, ząbek czosnku.
Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miękki środek wraz z pestkami, zostawiając brzeg (1-2 cm).
Mięso mielone przesmaż na patelni na łyżce oleju. Jeśli lubisz smak cebuli i czosnku, dodaj je pokrojone w kosteczkę do smażącego się na patelni mięsa. Pod koniec smażenia mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli bakłażan przygotowujesz z mięsem drobiowym, pokrój je w kostkę, posól, oprósz pieprzem, curry i zrumień szybko na oleju.
Cukinię i paprykę umyj, pokrój w kostkę razem ze skórką, (z papryki wcześniej usuń gniazda nasienne). Pomidora przekrój na pół, usuń miąższ z pestkami i również pokrój w kostkę. Usmażone mięso połącz z warzywami, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodaj zioła.
Tak przygotowanym farszem wypełnij bakłażanowe łódki, umieść je w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i zapiekaj 30 min w 180° C. Pod koniec pieczenia posyp startym serem. Danie podawaj na ciepło przybrane ziołami z ulubionym sosem.
Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu, 2 pomidory, 1/2 bakłażana, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki świeżej bazylii oraz kilka gałązek do dekoracji, 4 kopiaste łyżki startego parmezanu, 3 łyżki masła, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Bakłażana umyj, osusz, razem ze skórką pokrój w kostkę, posól i odstaw na 30 minut, aby puścił wodę. Następnie osącz i osusz go, np. ręcznikiem papierowym.
Pomidory pokrój w kostkę (możesz wcześniej sparzyć je wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne). Czosnek pokrój w bardzo cienkie plasterki lub przeciśnij przez praskę. Bazylię posiekaj, kilka listków zostaw do dekoracji. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente (powinien po ugotowaniu być lekko twardy).
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szybko czosnek (zbyt długo smażony staje się ciemnobrązowy i gorzki). Zaraz potem dorzuć na patelnię pokrojonego bakłażana i delikatnie wymieszaj. Pod koniec smażenia dodaj krojone w kostkę pomidory. Krótko smaż razem, po czym połącz z gorącym makaronem, oprósz solą i pieprzem.
Tak przygotowany makaron nakładaj od razu na podgrzane talerze, każdą porcję posyp obficie parmezanem, przybierz gałązkami świeżej bazylii i natychmiast podawaj. 5. Danie możesz także serwować z cząstkami grillowanej piersi indyka lub kurczaka.