Reklama

Bakłażan z ogórkiem w maślanym dressingu

Idealny pomysł na kolację lub lekki obiad.

Składniki

  • 8 łyżek oliwy
  • szalotka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 2 małe bakłażany
  • ogórek
  • garść liści pietruszki
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • awokado

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrojoną w kostkę smażymy na złoty kolor. Łączymy z 3 łyżeczkami oleju i posiekanym szczypiorkiem. W misce mieszamy jogurt, ocet, musztardę, miód, pieprz oraz sól. Bakłażana kroimy w 2 cm plastry i smarujemy olejem. Smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Solimy podczas smażenia. Ogórka kroimy w plastry, awokado w kostkę 1 cm. Warzywa wrzucamy do miski z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, skórką i sokiem z cytryny. Sałatkę rozkładamy na talerzu. Polewamy dressingiem z szalotką obok kładziemy miseczkę z jogurtowym sosem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy