Bakłażan z ogórkiem w maślanym dressingu
Idealny pomysł na kolację lub lekki obiad.

Składniki
- 8 łyżek oliwy
- szalotka
- sól, pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki szczypiorku
- 2 małe bakłażany
- ogórek
- garść liści pietruszki
- skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- awokado
Sposób przygotowania:
Szalotkę pokrojoną w kostkę smażymy na złoty kolor. Łączymy z 3 łyżeczkami oleju i posiekanym szczypiorkiem. W misce mieszamy jogurt, ocet, musztardę, miód, pieprz oraz sól. Bakłażana kroimy w 2 cm plastry i smarujemy olejem. Smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Solimy podczas smażenia. Ogórka kroimy w plastry, awokado w kostkę 1 cm. Warzywa wrzucamy do miski z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, skórką i sokiem z cytryny. Sałatkę rozkładamy na talerzu. Polewamy dressingiem z szalotką obok kładziemy miseczkę z jogurtowym sosem. Smacznego!