Bakłażan z pomidorami pod halloumi
Świetna, wegetariańska przystawka na każdą okazję.
Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić w krążki o grubości palca. Posolić z obu stron i odstawić. Gdy pojawi się "rosa", osuszyć ręcznikiem papierowym (ten zabieg pozwala pozbyć się goryczki). Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
W tym czasie zrobić sos. Na gorącej oliwie zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory drobno posiekać, przełożyć na patelnię. Wlać też sok z puszki. Przyprawić solą oraz roztartą w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż się mocno zredukuje.
Sos rozłożyć na podpieczonych plastrach bakłażana. Przykryć pokrojonym serem i zapiec w piekarniku (pod grillem).
Udekorować świeżą bazylią. Podawać na ciepło lub na zimno.