Bakłażany pieczone z pomidorami
1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastyry, oprószamy pieprzem i solą. Obrany czosnek siekamy w cienkie plasterki. Z umytych i osuszonych gałązek tymianku odrywamy listki i siekamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy bakłażany z każdej strony około 2 minuty. Przekładamy na papierowe ręczniki, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu, studzimy.
3. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na przemian układamy w nim plastry bakłażana, pomidorów i mozzarelli, kończąc warstwą sera. Posypujemy plasterkami czosnku, posiekanym tymiankiem oraz pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w 200ºC. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy tartym serem typu parmezan, pieczemy. Podajemy na ciepło z pieczywem.
Zobacz również: