Bakłażany pod parmezanem
Wegetariańska zapiekanka z bakłażanem w roli głównej według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 2 bakłażany
- sól
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- garść tartego parmezanu
- bazylia do dekoracji
na sos
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 5 pomidorów
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 309. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszać i odparować.
Bakłażany pokroić w plastry. Ułożyć na desce i oprószyć solą. Gdy pokryją się "rosą", osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą. Opiec na suchej patelni grillowej i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonym czosnkiem. Nałożyć sos pomidorowy.
Na sosie ułożyć kolejne plastry bakłażana, posypać czosnkiem, pokryć sosem. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellą. Posypać tartym parmezanem. Zapiec w piekarniku (przez ok. 20 minut). Podawać w naczyniu do zapiekania. Udekorować listkami bazylii.