Bakłażany zapiekane z kotletami
1. Kotlety lekko rozbijamy i oprószamy pieprzem i solą. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną bazylię siekamy, a bakłażana kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.
2. W rondlu roztapiamy masło, podsmażamy cebulę i połowę czosnku. Dodajemy szpinak, 3 łyżki wody, pieprz, sól i dusimy 2-3 minuty.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry bakłażana, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy kotlety, przekładamy na talerz. Na patelnię wykładamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, bazylię, doprawiamy solą, szczyptą cukru i dusimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy kotlety i warzywa, pieczemy 15 minut w 200ºC. Pięć minut przed końcem posypujemy serem, zapiekamy.
Zobacz również: