Reklama

Reklama

Bakłażany zapiekane z kotletami

Składniki na 6 porcji

  • duży bakłażan
  • 4 pomidory
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • 6 kotletów schabowych
  • 4 gałązki bazylii
  • puszka pomidorów krojonych
  • 50 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

1. Kotlety lekko rozbijamy i oprószamy pieprzem i solą. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną bazylię siekamy, a bakłażana kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.

2. W rondlu roztapiamy masło, podsmażamy cebulę i połowę czosnku. Dodajemy szpinak, 3 łyżki wody, pieprz, sól i dusimy 2-3 minuty.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry bakłażana, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy kotlety, przekładamy na talerz. Na patelnię wykładamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, bazylię, doprawiamy solą, szczyptą cukru i dusimy.

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy kotlety i warzywa, pieczemy 15 minut w 200ºC. Pięć minut przed końcem posypujemy serem, zapiekamy.

Zobacz również:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy