Bananowo-gryczane pancakes
Oto przepis na przeciwstarzeniowe pancakes, w których zamieniamy białą mąkę i rafinowany cukier na bogatą w mikroskładniki mąkę gryczaną oraz syrop klonowy o niskim indeksie glikemicznym.
Same banany dodają ciastu słodyczy, więc możesz nawet pominąć syrop. Dorzuć do masy kilka drobno posiekanych orzechów włoskich - placki będą bardziej chrupiące i bogatsze w kwasy omega-3, które hamują starzenie.
Składniki
na 2-4 porcje
- 1 szklanka/240 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 1 szklanka/115 g mąki gryczanej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ szklanki/25 g drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki czystego syropu klonowego
- 1½ łyżki roztopionego organicznego masła lub oleju kokosowego oraz dodatkowo porcja tłuszczu do smażenia
- 1 jajko
W kubku wymieszaj mleko migdałowe i ocet. Odstaw na 5 minut.
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i orzechy, jeśli ich używasz.
W innej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj syrop klonowy, roztopione masło, jajko i mieszankę octu i mleka migdałowego. Przelej płynne składniki do suchych i krótko wymieszaj do ich połączenia.
Rozgrzej naoliwioną patelnię na średnim ogniu. Wlewaj ciasto w porcjach o objętości ¼ szklanki/60 ml na rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni powstaną niewielkie bąbelki (po około 60 sekundach), przewróć placki i smaż je z drugiej strony przez około 30 sekund.
Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple do czasu, aż skończysz smażyć resztę. W razie potrzeby ponownie posmaruj patelnię tłuszczem, by zapobiec przywieraniu. Podawaj na ciepło.
Przepis pochodzi z książki Jolene Hart "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna". Wydawnictwo Znak. Premiera: 11 stycznia 2017