Reklama

Bananowy song

Uwielbiają je dzieci. Bo banany są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Rolada bananowa

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt: 6 jajek, 1 pełna łyżka kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę: 1 szklanka i 10 łyżek mleka, po 10 dag orzechów włoskich i migdałów, 3 łyżki mąki krupczatki, 20 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2-3 banany, polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Białka ubij z cukrem. Podczas ubijania dodawaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 170° C.

2. Ciepłe ciasto wyłóż na wilgotną ściereczkę, usuń papier i delikatnie zroluj biszkopt.

Reklama

3. Zagotuj 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadź 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlej do gorącego mleka i mieszając, zagotuj. Powstały budyń przykryj przezroczystą folią (dzięki temu nie powstanie twardy kożuszek). Odstaw do ostygnięcia.

4. Osobno zagotuj 10 łyżek mleka - sparz nim orzechy i migdały. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucieraj, dodając po łyżce budyniu. Na koniec dorzuć 2-3 łyżki pokruszonych orzechów i migdałów.

5. Ciasto odwiń ze ściereczki i posmaruj 2/3 masy. Na dłuższym brzegu ciasta ułóż obrane banany i zwiń w roladę. Wierzch posmaruj odłożoną masą, polej nitkami polewy i posyp pozostałymi orzechami i migdałami.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 556 kalorii

W kokosowym cieście

Składniki na 4 porcje: 4 świeże, twarde (ale nie zielone) banany, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mleka krowiego lub mleczka kokosowego, 3 jajka, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sok i skórka otarta z jednej cytryny, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia, cukier puder i cynamon do posypania, ewentualnie płynny miód do polania

Przygotowanie:

1. Zmiksuj mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Na koniec dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto powinno być tylko nieco ściślejsze niż na naleśniki. Jeśli wyjdzie zbyt gęste - dolej odrobinę mleka lub wody gazowanej.

2. Banany trzymaj w lodówce. Po wyjęciu obierz je ze skórki, przekrój każdy w poprzek, skrop sokiem z cytryny.

3. W dużym rondlu rozgrzej olej. Połówki bananów zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Wkładaj do rondla tyle bananów, aby każdy kawałek mógł swobodnie pływać.

4. Gotowe wyjmuj widelcem lub bambusowym patyczkiem na papierowy ręcznik, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem. Banany w cieście będą smaczne, gdy polejesz je płynnym miodem.

Przygotowanie: 15 minut

Porcja: 410 kalorii

Keks z bananami

Składniki na 12 porcji: 50 dag bananów, 2 czubate szklanki (ok. 40 dag) mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/3 kostki masła, 2 jajka, 15 łyżek mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 opakowania (około 5 dag) płatków migdałowych, 5 dag suszonych moreli, 1 łyżeczka cynamonu, sok świeżo z wyciśnięty z 1/2 cytryny, tłuszcz do posmarowania oraz mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

1. Masło przełóż do rondelka, stop podgrzewając na małym ogniu, zestaw. Dosyp cukier, mieszając lekko przestudź. Następnie kolejno wbijaj jajka. Dolej mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Małymi porcjami dosypuj do masła wymieszanego z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Utrzyj mikserem na gładką, jednolitą masę. Morele pokrój w paseczki, kilka paseczków odłóż do dekoracji.

3. Banany obierz, pokrój w grube plastry. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami. Dołóż połowę płatków migdałowych. Mieszankę porcjami dodawaj do ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką.

4. Prostokątną foremkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto. Wierzch posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temperaturze 190° C. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, przybierz listkami mięty i paseczkami moreli.

Przygotowanie: 65 minut

Porcja: 410 kalorii

Smażone w karmelu

Składniki na 4 porcje: 4 niedojrzałe banany, najlepiej zielone, 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cynamonu, sos czekoladowy, toffi lub płynny miód

Przygotowanie:

1. Banany umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim banany.

2. Na rozgrzaną patelnię wyrzuć cukier. Jak najmniej mieszaj, aby się nie skrystalizował. Gdy zacznie brązowieć, dodaj roztopione i wystudzone masło, energicznie wymieszaj.

3. Na tak przygotowanym karmelu układaj banany. Smaż je z każdej strony po kilka minut. Podawaj zaraz po usmażeniu. Gdy będą jeszcze gorące, polej je gotowym sosem czekoladowym toffi lub płynnym miodem i posyp cynamonem. Możesz je dodatkowo posypać sezamem lub wiórkami kokosowymi. Jeśli zamierzasz podać je gościom, polej każdą połówkę banana łyżeczką brandy, podpal i podawaj płonące.

Warto wiedzieć: banany najczęściej wzbogacają jadłospis dzieci, ale są też bardzo dobrym pożywieniem dla ludzi w podeszłym wieku, cierpiących na nadciśnienie, niestrawność i ogólne osłabienie. Banany są stosowane w leczeniu nadciśnienia, dolegliwościach jelitowych (zaparcia) i żołądkowych (wrzody). Powinny wzbogacić dietę ludzi zestresowanych i cierpiących na bezsenność. Zawierają dużą ilość tryptofanu - aminokwasu, który w organizmie przekształca się w serotoninę zwaną hormonem szczęścia.

Przygotowanie: 10 minut

Porcja: 345 kalorii

Świat i Ludzie 40/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy