Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

Składniki
- 1 l mięsnego wywaru
- 100 g wędzonych żeberek
- 1 butelka gotowego zakwasu
- 1 szklanka śmietanki 30 proc. tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- 4 pętka białej kiełbasy
- 1 cebula
- 4 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżka tartego chrzanu
Przygotowanie:
Do wywaru mięsnego włóż wędzone żeberka i gotuj godzinę. Następnie dodaj zakwas, ząbki czosnku i gotuj jeszcze 30 minut. Wlej do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszaj i zabiel barszcz. Dopraw chrzanem.
Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka.
Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół.
Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego pieczywa.
Zobacz także: