Barszcz ukraiński
Składniki
- 600 g żeberek
- 600 g ugotowanych tartych buraków
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 por
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka masła
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Żeberka umyj, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i zbierz szum. Zmniejsz ogień i gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę.
Obierz i pokrój w kostkę włoszczyznę. Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę pokrój i zeszklij na łyżeczce masła.
Dodaj do zupy włoszczyznę i kapustę, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odcedź i przepłucz zimną wodą fasolę z puszki, a następnie wsyp ją do zupy.
Dodaj buraczki oraz zeszkloną cebulę, pogotuj kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posyp natką.
Zobacz także: