Reklama

Barszcz ukraiński

Zdrowa i smakowita zupa pełna witamin.

Składniki

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 czerwone buraki
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry bulionu mięsnego
  • 1/3 kapusty
  • puszka białej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, poszatkowaną kapustę i czosnek. Dodać startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i smażyć przez około 4 minuty. Dodać do garnka razem z bulionem i zagotować. Buraczki i ziemniaki pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka razem z fasolą. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 25 minut do miękkości jarzyn. Na koniec dodać passatę pomidorową i sok z cytryny. Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Barszcz ukraiński
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy