Barszcz z ziemniakami i kapustą

Takiego barszczu nie jedliście
Takiego barszczu nie jedliście123RF/PICSEL

Składniki

na 4 porcje

  • 1 kg buraków
  • 75 dag białej kapusty
  • po 50 dag marchwi i ziemniaków
  • 1 por
  • 2-3 cebule
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag pestek słonecznika
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

1. Buraki obrać, pokroić w słupki, ugotować do miękkości.

2. Por i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W rondlu lekko rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę.

Dodać ziemniaki, wino i bulion, gotować 15 min, następnie wrzucić marchew i por, a gdy warzywa będą miękkie, buraki z wywarem. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i octem.

3. Zupę rozlać do talerzy, posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami i posiekanym koperkiem, dekorować śmietaną.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas