Barszcz z ziemniakami i kapustą
Składniki
na 4 porcje
- 1 kg buraków
- 75 dag białej kapusty
- po 50 dag marchwi i ziemniaków
- 1 por
- 2-3 cebule
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 5 dag pestek słonecznika
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
1. Buraki obrać, pokroić w słupki, ugotować do miękkości.
2. Por i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W rondlu lekko rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kapustę.
Dodać ziemniaki, wino i bulion, gotować 15 min, następnie wrzucić marchew i por, a gdy warzywa będą miękkie, buraki z wywarem. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i octem.
3. Zupę rozlać do talerzy, posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami i posiekanym koperkiem, dekorować śmietaną.