Bataty na sposób orientalny

Farsz do batatów można zmieniać i zamiast mięsa dodać boczniaki, oliwki, sałatkę. Wszyscy się najedzą, bo to danie sycące.

Bataty faszerowane
Bataty faszerowane123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 bataty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule czerwone
  • 5 dag rodzynek
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili, kmin, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Bataty umyć, włożyć do miski z oliwą z oliwek wymieszaną z 1/2 łyżeczki soli. Dobrze natłuszczone włożyć do piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200°C.

2. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć do miękkości. Wrzucić rodzynki. Doprawić solą, pieprzem, kminem i chili.

3. Kolendrę opłukać, posiekać, połowę dodać do jogurtu, doprawić solą, pieprzem i papryką.

4. Wyjąć bataty z piekarnika, przekroić wzdłuż. Lekko wydrążyć, miąższ doprawić, wymieszać z mięsnym farszem, nadziać bataty. Posypać natką. Podawać z jogurtem.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas