Bataty na sposób orientalny
Farsz do batatów można zmieniać i zamiast mięsa dodać boczniaki, oliwki, sałatkę. Wszyscy się najedzą, bo to danie sycące.
Sposób przygotowania:
1. Bataty umyć, włożyć do miski z oliwą z oliwek wymieszaną z 1/2 łyżeczki soli. Dobrze natłuszczone włożyć do piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200°C.
2. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, smażyć do miękkości. Wrzucić rodzynki. Doprawić solą, pieprzem, kminem i chili.
3. Kolendrę opłukać, posiekać, połowę dodać do jogurtu, doprawić solą, pieprzem i papryką.
4. Wyjąć bataty z piekarnika, przekroić wzdłuż. Lekko wydrążyć, miąższ doprawić, wymieszać z mięsnym farszem, nadziać bataty. Posypać natką. Podawać z jogurtem.