Bataty zapiekane z jajkiem i pomidorkami
Batat, seler i marchew to warzywa korzeniowe, które kupisz w każdym warzywniaku. Są niedrogie i bardzo zdrowe. Dodaj do nich kilka innych składników i przygotuj smaczne potrawy!
Sposób przygotowania:
1. Bataty wyszoruj, ale ich nie obieraj. Przekrój wzdłuż i ułóż skórką do dołu na blasze posmarowanej łyżką oliwy. Piecz w 200 st. C przez około 50 minut.
2. Wymieszaj pozostałą oliwę z sokiem z limonki, szczyptą soli, pieprzu i chili. Dodaj obrany i posiekany czosnek. Wyjmij bataty z piekarnika i wydrąż odrobinę miąższu. Posmaruj wnętrze mieszaniną oliwy i soku z limonki.
3. Do środka każdego batata wbij po jednym jajku. Połóż na to plasterek pomidorka. Wstaw do piekarnika, tym razem na około 5-8 minut, aż białka jajek się zetną.
4. Upieczone bataty podawaj posypane szczypiorkiem.
Zobacz także: