Bawole serca z żytnim chlebem
Jeśli dobrze rozejrzeć się wokół siebie, wciąż jest szansa na zdobycie prawdziwych pomidorów: pachnących, soczystych, pełnych letniego słońca. Szybka przekąska z odmiany bawolich serc posłużyć może jako lunch albo kolacja.
1 mała drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku (koniecznie polskiego)
1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
0,5 kg pomidorów bawole serce, obranych ze skórki, pokrojonych w grubą kostkę i lekko rozgniecionych
4 kromki czerstwego żytniego chleba
zimny bulion drobiowy dobrze przyprawiony
1 łyżka otartego majeranku (najlepiej świeżego)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Kromki chleba stostuj pod opiekaczem w piekarniku. W szorstką
powierzchnię wetrzyj czosnek. Kromki namocz w bulionie przez kilka minut,
tak by lekko zmiękły ale się nie rozpadały. Porwij chleb na mniejsze kawałki
dodaj pomidory, cebulę, olej, zioła i przyprawy. Wszystko wymieszaj i odstaw do
lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego!