Reklama

Bawole serca z żytnim chlebem

Jeśli dobrze rozejrzeć się wokół siebie, wciąż jest szansa na zdobycie prawdziwych pomidorów: pachnących, soczystych, pełnych letniego słońca. Szybka przekąska z odmiany bawolich serc posłużyć może jako lunch albo kolacja.

Jeśli dobrze rozejrzeć się wokół siebie, wciąż jest szansa na zdobycie prawdziwych pomidorów: pachnących, soczystych, pełnych letniego słońca. Szybka przekąska z odmiany bawolich serc posłużyć może jako lunch albo kolacja.

1 mała drobno posiekana cebula

1 ząbek czosnku (koniecznie polskiego)

1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

0,5 kg pomidorów bawole serce, obranych ze skórki, pokrojonych w grubą kostkę i lekko rozgniecionych

4 kromki czerstwego żytniego chleba

zimny bulion drobiowy dobrze przyprawiony

Reklama

1 łyżka otartego majeranku (najlepiej świeżego)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

 

Kromki chleba stostuj pod opiekaczem w piekarniku. W szorstką
powierzchnię wetrzyj czosnek. Kromki namocz w bulionie przez kilka minut,
tak by lekko zmiękły ale się nie rozpadały. Porwij chleb na mniejsze kawałki
dodaj pomidory, cebulę, olej, zioła i przyprawy. Wszystko wymieszaj i odstaw do
lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy