Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu
To święto, które obchodzi się na wiele różnych sposobów. A może by tak zorganizować romantyczną kolację w domu? Mam dla was kilka pomysłów na smakowite dania – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Będą efektowne, ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Przez żołądek do serca, prawda?
![Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu](https://i.iplsc.com/000KLC8RG47OVE96-C322-F4.webp)
Spis treści:
Carpaccio z buraka - przepis Ewy Wachowicz
Na początek ciekawa propozycja, a mianowicie smaczne carpaccio z buraka ćwikłowego. Sprawdzi się na przykład jako przystawka.
![Carpaccio z buraka](https://i.iplsc.com/000KLC7YXY2EV67H-C322-F4.webp)
Składniki:
- pieczone buraki ćwikłowe
- serek homogenizowany
- ser kozi twarożek
- szczypiorek
Opis przygotowania:
- Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (minimum godzina).
- Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Ułożyć na talerzu.
- Na każdy plasterek dać łyżeczkę serka homogenizowanego, wymieszanego z serem kozim i drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Na samym końcu można dodatkowo udekorować szczypiorkiem.
Gruszki z serem kozim - przepis Ewy Wachowicz
Doskonała propozycja na przystawkę, ale też lekkie danie to gruszki z serem kozim. Smacznie i efektownie!
![Gruszki](https://i.iplsc.com/000KLC8V6447OT57-C322-F4.webp)
Składniki:
- 4 połówki gruszek z syropu
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- kawałek sera koziego
- Dekoracja: gorzka czekolada
Opis przygotowania:
- Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
- Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę.
- Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek.
- Na wierzchu ułożyć ser kozi.
- Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C.
- Zapiekać, aż ser się zezłoci.
- Talerz udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.
Przepis na krewetki w tempurze
![Krewetki w tempurze](https://i.iplsc.com/000KLC88C14JEERN-C322-F4.webp)
Składniki:
- krewetki
- olej do smażenia
- natka pietruszki
TEMPURA:
- 150 ml wytrawnego wina musującego
- 100 g mąki
- 1 jajko
DO PODANIA:
- 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi
Opis przygotowania:
- Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na naleśniki.
- Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły.
- Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić, a mąka dobrej jakości.
- By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C).
- Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami.
- Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor.
- Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi.
- Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki albo, jeszcze lepiej (bo niezostanie na zębach - co mało romantyczne) kilka gałązek natki pietruszki zanurzyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.
- Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.
Walentynkowe muffinki na słono i na słodko - przepis Ewy Wachowicz
Kolejna ciekawa propozycja na 14 lutego to muffinki. Nie tylko na słodko, ale i na słono!
![Muffinki na słono i na słodko](https://i.iplsc.com/000KLC8LCIMKY6W6-C125-F4.webp)
Składniki:
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 125 g masła
- 300 ml mleka
Na słodko:
- 1 łyżka cukru
- garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
- garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do dekoracji
Na słono:
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 100 g sera żółtego
- świeży tymianek
- 150 g boczku parzonego
Opis przygotowania:
- Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia.
- Ser żółty też pokroić w kostkę.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować.
- Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem dopieczenia oraz mleko.
- Ciasto podzielić na dwie równe części.
- Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji).
- Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek.
- Wymieszać.
- Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę.
- Przyprawić cynamonem.
- Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 2/3 wysokości.
- Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Upiec na złoty kolor.
- Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.
Sprawdzamy: Przepisy na ciasta z jabłkami od Ewy Wachowicz. Z tego przepisu szarlotka zawsze się udaje
Sorbet truskawkowy - przepis Ewy Wachowicz
Bez względu na to, jakie danie podajemy, zawsze sprawdzi się też sorbet truskawkowy w musującym winie.
![Sorbet truskawkowi](https://i.iplsc.com/000KLC9SWAS5C9CW-C322-F4.webp)
Składniki:
- mrożone truskawki
- 1 kieliszek wina musującego
- 1 łyżka cukru pudru
- Do dekoracji: mięta
Opis przygotowania:
- Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.
Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.
Walentynkowa kolacja w domu to doskonała okazja, by spędzić czas w miłej atmosferze, delektując się pysznymi daniami. Nie trzeba wychodzić do restauracji, aby stworzyć niezapomniany wieczór. Z odrobiną kreatywności i serca przygotujecie wyjątkowe potrawy, które oczarują drugą połówkę.
Polecamy również: Ewa Wachowicz poleca przepisy na ryby morskie