Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu

Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu
Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniuarchiwum prywatne

Carpaccio z buraka - przepis Ewy Wachowicz

Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka123RF/PICSEL
  • pieczone buraki ćwikłowe
  • serek homogenizowany
  • ser kozi twarożek
  •  szczypiorek 
  1. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (minimum godzina).
  2. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. 
  3. Ułożyć na talerzu. 
  4. Na każdy plasterek dać łyżeczkę serka homogenizowanego, wymieszanego z serem kozim i drobno posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Na samym końcu można dodatkowo udekorować szczypiorkiem.

Gruszki z serem kozim - przepis Ewy Wachowicz

Gruszki
Gruszkiarchiwum prywatne
  • 4 połówki gruszek z syropu
  •  2 łyżki prażonych pestek dyni
  •  2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  •  garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  •  kawałek sera koziego
  • Dekoracja: gorzka czekolada
  1. Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
  2. Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. 
  3. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. 
  4. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
  5. Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. 
  6. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
  7. Talerz udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.

Przepis na krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze123RF/PICSEL
  • krewetki
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 150 ml wytrawnego wina musującego
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  1. Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na naleśniki. 
  2. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. 
  3. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić, a mąka dobrej jakości.
  4. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C).
  6. Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. 
  7. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor.
  8. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  9. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi.
  10. Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki albo, jeszcze lepiej (bo niezostanie na zębach - co mało romantyczne) kilka gałązek natki pietruszki zanurzyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.
  11. Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.

Walentynkowe muffinki na słono i na słodko - przepis Ewy Wachowicz

Muffinki na słono i na słodko
Muffinki na słono i na słodkoarchiwum prywatne
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
  • garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do dekoracji 
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • świeży tymianek
  • 150 g boczku parzonego 
  1. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. 
  2. Ser żółty też pokroić w kostkę.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. 
  4. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. 
  5. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem dopieczenia oraz mleko.
  6. Ciasto podzielić na dwie równe części. 
  7. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). 
  8. Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. 
  9. Wymieszać.
  10. Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. 
  11. Przyprawić cynamonem.
  12. Wymieszać.
  13. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 2/3 wysokości. 
  14. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. 
  15. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  16. Upiec na złoty kolor.
  17.  Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

Sorbet truskawkowy - przepis Ewy Wachowicz

Sorbet truskawkowi
Sorbet truskawkowi123RF/PICSEL
  • mrożone truskawki
  • 1 kieliszek wina musującego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji: mięta
  1. Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.
„Ewa gotuje”: Deska słodkości z domową czekoladąPolsatPolsat