Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu

To święto, które obchodzi się na wiele różnych sposobów. A może by tak zorganizować romantyczną kolację w domu? Mam dla was kilka pomysłów na smakowite dania – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Będą efektowne, ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Przez żołądek do serca, prawda?

Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniu
Pomysły na walentynkową kolację. Efektowne, ale proste w wykonaniuarchiwum prywatne

Carpaccio z buraka - przepis Ewy Wachowicz

Na początek ciekawa propozycja, a mianowicie smaczne carpaccio z buraka ćwikłowego. Sprawdzi się na przykład jako przystawka.

Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka123RF/PICSEL

Składniki:

  • pieczone buraki ćwikłowe
  • serek homogenizowany
  • ser kozi twarożek
  •  szczypiorek 

Opis przygotowania:

  1. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (minimum godzina).
  2. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. 
  3. Ułożyć na talerzu. 
  4. Na każdy plasterek dać łyżeczkę serka homogenizowanego, wymieszanego z serem kozim i drobno posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Na samym końcu można dodatkowo udekorować szczypiorkiem.

Gruszki z serem kozim - przepis Ewy Wachowicz

Doskonała propozycja na przystawkę, ale też lekkie danie to gruszki z serem kozim. Smacznie i efektownie!

Gruszki
Gruszkiarchiwum prywatne

Składniki:

  • 4 połówki gruszek z syropu
  •  2 łyżki prażonych pestek dyni
  •  2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  •  garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  •  kawałek sera koziego
  • Dekoracja: gorzka czekolada

Opis przygotowania:

  1. Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
  2. Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. 
  3. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. 
  4. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
  5. Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. 
  6. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
  7. Talerz udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.

Przepis na krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze123RF/PICSEL

Składniki:

  • krewetki
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

TEMPURA:

  • 150 ml wytrawnego wina musującego
  • 100 g mąki
  • 1 jajko

DO PODANIA:

  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi

Opis przygotowania:

  1. Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na naleśniki. 
  2. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. 
  3. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić, a mąka dobrej jakości.
  4. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C).
  6. Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. 
  7. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor.
  8. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  9. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi.
  10. Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki albo, jeszcze lepiej (bo niezostanie na zębach - co mało romantyczne) kilka gałązek natki pietruszki zanurzyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.
  11. Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.

Walentynkowe muffinki na słono i na słodko - przepis Ewy Wachowicz

Kolejna ciekawa propozycja na 14 lutego to muffinki. Nie tylko na słodko, ale i na słono!

Muffinki na słono i na słodko
Muffinki na słono i na słodkoarchiwum prywatne

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 g masła
  • 300 ml mleka

Na słodko:

  • 1 łyżka cukru
  • garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
  • garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do dekoracji 

Na słono:

  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • świeży tymianek
  • 150 g boczku parzonego 

Opis przygotowania:

  1. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. 
  2. Ser żółty też pokroić w kostkę.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. 
  4. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. 
  5. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem dopieczenia oraz mleko.
  6. Ciasto podzielić na dwie równe części. 
  7. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). 
  8. Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. 
  9. Wymieszać.
  10. Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. 
  11. Przyprawić cynamonem.
  12. Wymieszać.
  13. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki - do 2/3 wysokości. 
  14. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. 
  15. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  16. Upiec na złoty kolor.
  17.  Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

Sorbet truskawkowy - przepis Ewy Wachowicz

Bez względu na to, jakie danie podajemy, zawsze sprawdzi się też sorbet truskawkowy w musującym winie.

Sorbet truskawkowi
Sorbet truskawkowi123RF/PICSEL

Składniki:

  • mrożone truskawki
  • 1 kieliszek wina musującego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji: mięta

Opis przygotowania:

  1. Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.

Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.

Walentynkowa kolacja w domu to doskonała okazja, by spędzić czas w miłej atmosferze, delektując się pysznymi daniami. Nie trzeba wychodzić do restauracji, aby stworzyć niezapomniany wieczór. Z odrobiną kreatywności i serca przygotujecie wyjątkowe potrawy, które oczarują drugą połówkę.

„Ewa gotuje”: Deska słodkości z domową czekoladąPolsat