Befsztyk z tymiankiem i chrzanem
Idealnie wysmażony i doprawiony befsztyk będzie świetnym pomysłem na smakowity obiad. Podany z pieczonymi ziemniakami zachwyci wszystkich domowników!

Składniki
- 600 g polędwicy wołowej
- 40 g masła
- łyżka oleju
- 100 g chrzanu
- 3-4 gałązki tymianku
- sól i pieprz
na masło szczypiorkowe
- 30 g masła
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyść, usuń nadmiar tłuszczu i pokrój na 4 plastry. Posmaruj je olejem i pozostaw na około godzinę w lodówce pod przykryciem. Korzeń chrzanu oczyść i pokrój na cienkie i długie wiórki. Na silnie rozgrzanej patelni roztop masło i smaż oprószone pieprzem kawałki mięsa do zarumienienia wraz z gałązkami tymianku. Pod koniec smażenia dodaj sól. Na gotowe mięso połóż krążki masła utartego ze szczypiorkiem do roztopienia, dekoruj chrzanowymi wiórkami i tymiankiem.